Nieuwsbericht

29-02-2012 - We zijn lekker bezig

Het jaar 2011 en ook het eerste kwartaal 2012 hebben voornamelijk in het teken gestaan van het upgraden van ons netwerk en hardware. Ook op softwarematig vlak zijn de nodige wijzigingen doorgevoerd.

Van deze werkzaamheden heeft u als het goed is weinig tot niets gemerkt en daarom willen wij u op deze pagina informeren over ale wijzigingen die de laatste tijd zijn doorgevoerd.

Momenteel is ruim 75% van al onze servers voorzien van 1.000 Mbps netwerkkaarten en aangesloten op switches die 1.000 Mbps aankunnen. Servers die nog op 100 Mbps zijn aangesloten zullen de komende maanden gemigreerd worden.

Ongeveer tweederde van alle servers draait inmiddels op de 64-bits versie van de laatste versie van Centos5. De komende maanden zullen meer migraties plaatsvinden. Is uw server nog niet gemigreerd, dan nemen wij uiteraard voorafgaand aan de migratie contact met u op.

Ruim een jaar geleden is gekozen om elke server standaard te voorzien van twee identieke harddisks en deze in RAID-1 (mirroring) te plaatsen. Het besturingssysteem wordt op een LVM-laag (Logical Volume Management) geïnstalleerd. Het grote voordeel van LVM is dat er snapshots kunnen worden gemaakt. Een snapshot onthoudt als het ware de status van een server op een bepaald moment. Alle wijzigingen die daarna worden gemaakt kunnen eenvoudig worden hersteld. Dit maakt bijvoorbeeld het updaten van servers een stuk veiliger. Ongeveer driekwart van al onze servers draait inmiddels op LVM.

Al jaren maken wij gebruik van Nagios als monitoringsysteem. Nagios voldoet nog steeds uitstekend aan onze wensen. Zo ontvangen wij na kantoortijden automatisch een SMS-je op het moment dat een server of een bepaalde service (http, mysql, ftp, etc.) niet of niet goed functioneert. Het laatste jaar hebben naast monitoring ook wat geautomatiseerde tools gemaakt om beter inzicht te krijgen in de status van een server. Zo versturen alle servers dagelijks wat informatie naar een statuspagina zodat we in 1 oogopslag kunnen zien of er bijvoorbeeld updates beschikbaar zijn op core-onderdelen zoals kernel- en php-versie, maar ook de positie waar een server is direct opvraagbaar. Daarnaast loggen we alle activiteiten (zelfs de commando's die op een shell worden uitgevoerd) over een secure tunnel naar een aparte loggingserver die op haar beurt de logs analyseert. Op deze manier hebben we nog beter in beeld wat er precies op een server gebeurt al blijft het soms lastig om deze hoeveelheid aan informatie te analyseren.

Onlangs zijn nieuwe routers geïnstalleerd waardoor we nu ook naar buiten toe IPv6 kunnen gaan adverteren. Meer hierover vindt u op de nieuwspagina.

Ons eerste doel is het upgraden van hardware en het uitvoeren van migraties af te ronden. Wanneer onze planning ons niet in de steek laat is dit voor het derde kwartaal van 2012 afgerond. Eveneens zal het hostingaanbod binnenkort worden aangepast en verder uitgebreid. Achter de schermen wordt momenteel ook nog eens gewerkt aan een compleet re-design van onze website. Onze huidige site is inmiddels al weer bijna 4 jaar oud en kan wel een update gebruiken. Onze focus zal meer gaan verschuiven naar dedicated servers alsmede het aanbieden virtual private servers.

Keuzemenu