Nieuwsbericht

IPv6 ondersteuning

De laatste maanden is er veel aandacht gegeven aan het opraken van IPv4 adressen, maar wat betekent dit nou eigenlijk. Wereldwijd zijn er ruim 4 miljard IPv4-adressen beschikbaar. Een voorbeeld van een IPv4-adres is 62.197.128.7. Elke aansluiting op Internet heeft een uniek IP-adres nodig en door de enorme groei van Internet (denk ook aan unieke IP-adressen voor iPad en smartphones) is 4 miljard niet langer voldoende.

IPv6

De oplossing voor bovenstaand probleem is het in gebruik nemen van IPv6 adressen. IPv4 heeft ongeveer 4 x 109 adressen, terwijl IPv6 er 3,4 x 1038 heeft, een bijna onuitputtelijke voorraad combinaties. Op dit moment zijn er voor elke aardbewoner ongeveer 50.000 quadriljoen (miljoen, biljoen, triljoen, quadriljoen) adressen beschikbaar Een voorbeeld van een IPv6-adres is fd00:513c:c11a::198.

Overschakelen naar IPv6

Het is wel duidelijk dat IPv6 steeds vaker (noodgedwongen) zal worden ingezet en in ieder geval naast IPv4 komt te draaien. Lokaal hebben wij inmiddels een IPv6 netwerk aangelegd. De dagelijkse backups van servers gaan bijvoorbeeld al over IPv6. De komende maanden zullen wij onze routers vervangen waardoor ook IPv6 naar de buitenwereld toe mogelijk wordt. Als vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte van deze nieuwe ontwikkelingen.

Keuzemenu