Nieuwsbericht

End of Life voor Microsoft Frontpage

Microsoft heeft in November 2004 een "End of Life" aangekondigd van het Microsoft Frontpage programma. In Mei 2006 heeft Microsoft alle geregistreerde gebruikers van dit programma nogmaals per e-mail een herinnering gestuurd dat het product vanaf Mei 2006 definitief "End of Life" is. Het gevolg hiervan is dat:

Gegeven het feit dat de software niet langer mag worden gedistribueerd, biedt de nieuwe versie van het Plesk beheerprogramma geen ondersteuning meer voor het gebruik van Microsoft Frontpage. Op termijn zullen de Frontpage Extensies dan ook verdwijnen op ons serverplatform (zie ook onderstaande vraag-en-antwoord rubriek).

Gebruikt u op dit moment nog Microsoft Frontpage voor het bouwen en publiceren van uw website, neem dan onderstaande vraag-en-antwoord sectie aandachtig door.

Vraag en antwoord

1  Wanneer worden de Frontpage Extensies op jullie servers verwijderd?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. In principe willen wij de extensies nog zeker tot het einde van dit jaar op de server laten staan. Echter, de kans bestaat dat er een serieus lek in de beveiliging van de Frontpage Extensies wordt ontdekt. Zoals hierboven beschreven zullen er geen updates meer uitkomen en wanneer een dergelijk lek in de beveiliging een gevaar voor de server gaat opleveren, zullen wij genoodzaakt zijn de extensies voortijdig van onze servers te verwijderen met als gevolg dat uw website niet meer of beperkt functioneert. Ons advies is dan ook om uw Frontpage website op korte termijn om te bouwen of te vervangen door een website die niet met Frontpage is gemaakt.

2  Kan ik de Frontpage Editor blijven gebruiken?

In principe is het mogelijk om de editor van Frontpage te blijven gebruiken. Echter, Frontpage heeft een ingebouwde publisher en die zal niet meer werken op het moment dat de Frontpage extensies op de server worden verwijderd. U zult uw webpagina's dan met de Frontpage Editor moeten maken en vervolgens publiceren met een FTP-programma. Ook de ingebouwde "bots" (contactformulieren e.d.) en "thema's" zullen niet meer functioneren zonder de Frontpage extensies op onze servers. Ons advies is om op korte termijn uit te zien naar een ander softwarepakket voor het beheren van uw website.

3  Kan ik mijn Frontpage website laten testen?

Wij kunnen de Frontpage extensies op uw website (tijdelijk) uitschakelen, waarna u zelf kunt controleren of uw website nog correct wordt weergegeven. Is dit het geval, dan kunnen wij de extensies definitief op uw website verwijderen. Merk op dat wanneer de extensies definitief zijn uitgeschakeld u geen gebruik meer kunt maken van de ingebouwde Frontpage publisher, thema's en bots; zie ook het antwoord bij vraag 2. Wilt u uw website laten testen, stuur dan een e-mail naar support@sitebytes.nl met als onderwerp "test frontpage" en vermeld in uw e-mail de domeinnaam die u wilt testen; wij nemen vervolgens contact met u op.

4  Welke alternatieven zijn er en wat adviseren jullie?

Microsoft biedt als vervanger van Frontpage de programma's "Expression Web" en "SharePoint Designer" aan. Echter, op dit moment zijn er nog geen extensies beschikbaar voor de UNIX-servers waar uw website op draait en er bestaat een kans dat deze extensies er ook niet gaan komen; wij hebben nu eenmaal geen enkele invloed op de strategie van Microsoft. Onderstaand een tweetal voorbeelden van programma's die veelal worden gebruikt en waarmee u kunt werken, ongeacht of u de website naar een UNIX-server of Windows-server publiceeert. U bent uiteraard vrij om eens via bijvoorbeeld www.google.nl te zoeken naar de diverse softwareprogramma's.

First Page (gratis)

First Page is een gratis WYSIWYG (What You See Is What You Get) programma. Dit programma is redelijk eenvoudig in gebruik en is te vinden op:

http://www.evrsoft.com

Om met het programma First Page te kunnen werken heeft u nagenoeg geen programmeerervaring nodig. En aangezien het programma gratis is, lijkt het ons zeker de moeite waard om het programma te installeren en te controleren of dit programma aan uw wensen - en eisen - voldoet.

Adobe Dreamweaver (niet gratis)

Adobe Dreamweaver (voorheen van Macromedia) is een softwareprogramma met zeer veel mogelijkheden. Is uw programmeerkennis beperkt, dan is dit pakket waarschijnlijk minder geschikt dan First Page. De mogelijkheden en kosten van dreamweaver kunt u vinden op:

http://www.adobe.com/products/dreamweaver/

Dreamweaver schijnt wel de mogelijkheid te hebben (wij hebben dit niet getest) om een website gemaakt met Frontpage te importeren. Kijk voor meer informatie op:

http://www.adobe.com/devnet/dreamweaver/articles/frontpage_to_dw8.html

5  Ik heb geen programmeerervaring en wil dit graag zo houden. Wat nu?

Naast het zelf bouwen van een website zijn er honderden webdesignbureaus actief die u ongetwijfeld kunnen helpen met het omzetten van uw website.

Terug naar het overzicht van nieuwsberichten

Keuzemenu